Wednesday, January 19, 2011

Kerana Satu Lubang Kecil, Satu Kapal Besar Karam..

salam..


tadi ustazah saya cerite, err. lecturer arab saya. kitorang panggil die ustazah.:')
ceritanya..


ada sebuah kapal yang terrrsangat la besarrrrr. memang besar gilerr kau. 
pastuh, dalam kapal besar tuh ade la bahagian atas and bawah. setiap bahagian tuh ada lah orang orang nya kan.
n semestinya dorang nih ada functionnya yang tersendiri. kira sama sama penting lah.


Okeh, bayangkan lagi besarrr dari pic di atas. :)




tapi rupe rupenya dalam diam. dalam ramai ramai manusia kat bahagian bawah kapal nih, terdapat lah beberapa mahluk yang agak busuk lagi huduh hati mereka.


mahluk mahluk nih p tebuk la satu lubang kat bahgian bawah bot tuh. kire lubang tuh kecik je la.
saya pun tak taulah pe kejadahnya dorang nih nak p tebuk lubang kat bawah kapal.
tak ke gile namenye tuh..heee.


tapi dari ape yang ustazah saya cerite depe nih kononnya ada masalah dalaman. iaitu masalah HATI. depe nih macam tak puas hati dengan orang orang di bahagian atasan. so, kire kes nak balas dendam la nih. dah bengang gilerr la kan. dorang tak nak serang depan depan. sebab dorang tau nanti dorang yang akan kalah.


akhirnya, dorang rasa dendam dorang terbalas dengan tebuk lubang kat bahagian bawah tuh sikit demi sikit. bile ade segelintir orang bahagian atas tahu hal lubang tuh, mesti dorang akan risau and bertungkus lumus tutup lubang and kuarkan air. so, kire gembire sekejap lah depe nih tengok kerisauan manusia bahagian atas nih.


sebenarnya, yang tebuk lubang nih bape kerat je daripada yang berpuluh puluh manusia kat bahagian bawah nih. tapinya manusia manusia yang laen nih wat donno kot. 


dorang xnak masuk campur sebenarnya. tak cegah. tak larang. tak bantah. even senyap je. tak p ngadu pun kat orang orang sepatotnya. dorang sebenarnya takot terlibat sama dalam masalah antara orang orang yang terlibat.


kira depe nih amek keputusan untuk just lepas tangan je la. di pikiran masing masing xnak p carik masalah. nak hidup selamat dan amai damai.


endingnya, kapal tuh karam. yela, memang la karam. dah di tebuk lubang kan. even kecik pun lama lama jadi besarrrr. and semua manusia tak kire baek or yang wat dajal semua ikut karam jugak. depe depe yang tak nak ade masalah tuh pun kirenya sama sama karam jugak lah. isk..:'(


 takde harapan dan akan karammm. :'(




MORALnya. ustazah saya nak kata. hidup kita di bumi nih ibarat sebuah kapal yang sedang belayar lah kirenya.
kalau satu manusia wat jahat. semua akan kene akibatnya. so, tugas kite sesama manusia. selagi kita mampu cegah and lawan sesuatu kejahatan. harus untuk cegah.


sumenya demi kebaikan diri sendiri jugak.


betul tak? fikir fikirkan dan renung renungkan. 
semakin tuanya dunia nih, semakin banyak penyakit yang datang.
terutama betapa sakitnya hati seorang manusia.=="






''BERHATI HATI LAH DENGAN PENGELUARAN KECIL. SEBUAH KEBOCORAN KECIL AKAN MENENGGELAMKAN SEBUAH KAPAL BESAR.'' BENJAMIN FRANKLIN


BOLEH LIKE KALAU SUKE :D

4 comments:

Miss Ngelike ^_^ said... BALAS

Saya skong sgt2..nice post n story..thanx awak :)
kali ni sya xtau nk ckp ape coz post ni awk x merapu...hehe ^_^

Hanis Sofiah said... BALAS

hihi.. thanx hamy..:]

ieka said... BALAS

pandai hanis bercerita.. biasa la awek dari pakwe sejarah katakan... igtkn ape td..mula2 xfhm pas abis ending dia bwu taw ape dia yang nk disampaikan...thanx..

Hanis Sofiah said... BALAS

thank ieka haruka.. always love u. :]