Thursday, November 4, 2010

tolong marah saya sekarang jugak..

salam..

saya sememangnya sangat memerlukan seseorang yang boleh marah, tegor and membebel kat saya..
sesungguhnya saya sangat rindukan zaman kecik-kecik saya dulu..

mak: angah!!!!!!! dah tengah hari nih..tido jew..anak dara ape la nih..exam dah dekat..tapi tido je..kalau tolong mak kat dapur takpe la..ni tak..tido je kejenye..
angah: alamak, kacau la mak nih..huhu..(dalam hati jew..sambil tarik selimut)
abah: tok..tok..tok..angah, bangun...pegi tolong mak kt dapur tuh..kamu tuh bukannye study tapi membuta jew..
angah: (bangun dalam keadaan malas2 sebab takot abah marah..)

haha..tu la antara yang still ade dalam kepale saya nih..of course saya x kan lupe sampai bile2..and kadang2 saya rindu kot dengan bebelan mak and abah..haha..kalau la mak and abah tahu!! err, malunye saya..hihi.
sekarang??semue tuh bergantung kat diri sendiri..takde sape nak tegor, marah or membebel kat saya..
even saya cakap kat kawan2, korang aku tak study lagi..huhu..and lazimnya jawapan yang saya terime ialah aku pun sama..relax la..hihi..

hihi..nak tak nak memang diri sendiri yang kene motivate diri-sendiri..antara perkara yang dapat menaikkan semangat nak study saya ialah;

1) cakap dengan diri sendiri.."angah, nak ke repeat??nak tambah lagi setahun?dua tahun??nak ke??" "Oh, angah tak nak..tak sanggup!" so, selepas berinteraksi dengan diri sendiri..tubuh badan saya akan bertindak mengikut arahan..pegi meje belajar, bukak laptop n carik notes..heee

2) lazimnya, bila saya tengok senior2 yang repeat satu kelas dengan saya, secara automatik saya telah bernekad untuk teros move on..tanpe repeat..huhu..selalunya, after kelas saya akan jadi rajin..seperti kemas kan meje belajar, kemaskan jadual saya and macam2 yg boleh diistilah kan sebagai rajen..hihi

3) bile saya rase ade orang pandang rendah dengan keje yang saya lakukan..biasanya bende nih berlaku time buat asignment group la kan..Oh, penat aku berhempas pulas wat keje senang2 je ko delete and tak masukkan ape yang dah aku wat..even kalau keje aku salah pun or teruk or tak boleh diterime pakai, hei! jumpe la aku dulu..then, cakap..baru la aku tak kecik hati sangat..

so, memang tak banyak bende yang boleh motivate saya buat masa sekarang..sebab tu lah saya sangat memerlukan seseorang seperti parents, sahabat, someone that i have admire..huhu..or manis hati saya cakap something yang boleh wat kan hati saya berbunge2 and teros study..haha..atleast, membebel kat saya pun takpe..tapi jangan la sampai menghina saya..nangis kang!!:'(

dah banyak hari berlalu..siyesly saya tak study hape pun lagi..tambahan pula, saya baru jew baek demam..so, memang waktu saya dihabiskan dengan sangat sia-sia..huhu..ha, so saya nekad nak motivate diri sendiri dengan menulis blog..haha..lagipun, nak jugak macam aniszaty..tulis jadual exam dalam blog..kikiki..atleast dapat jugak jadi peringatan untuk diri sendiri yang hari exam sangat dekat!!!

11/11/2010 (khamis)
english for self expression- 7.30pm hingga 9.30pm- di dewan unimas

12/11/2010 (jumaat)
basic concept and issue in development- 9.00am hingga 11.30am- di dewan santapan

16/11/2010 (selasa)
environmental dimension of development- 9.00am hingga 11.30am- di dewan unimas

research method- 2.30pm hingga 5.30pm- di dewan unimas & Bs1

20/11/2010 (sabtu)
development economic- 2.30pm hingga 4.30pm- di dewan santapan

9.05pm- naek flight gune air asia jak..turun kL jam 10.50pm...yeehaaa~

hoho..sekian..ngade2 sekejap tulih jadual pekse dalam blog..hope pasnih, hanis sofiah binti kamaruzzaman..kalau anda taknak repeat paper..sila2 lah study..tak payah nak tunggu orang lain membebel or motivate kan diri anda tuh..hihi..ok! dah paham..nak tido sekarang..esok nak bangun awal!!:]

p/s: good luck kawan-kawan yang disayangi untuk ur final..saya kenal kawan-kawan saya..and saya yakin mereke boleh buat yang terbaek untuk final mereke..untuk masa depan yang cerah, rajen2 lah berusaha..:] 


BOLEH LIKE KALAU SUKE :D

5 comments:

chris said... BALAS

amek course engineering...kompom stdy sentiasa...hahaha

Syima Adilla said... BALAS

nie mmg nak kne ketuk nie..meh syimah ketuk nak..stdyyyyyy2..brp hari je exam..pastu zoommmmmmm..balik kg..jmpa mak ayah..

igt!!..niat dtg nk blaja..hrpan mak ayah..tulis kat notepad..tampal kat dinding or mne2 tmpat dlam bilik yg slalu jd tumpuan..catat apa psanan n hrpan mak ayah..mcm syimah slalu wat..hee..~~motivasi intrinsik gitushh..klo ikut org mmg xda motivasi da la..smue akn jwb mcm tu..xblaja2..pdhal dyeorg nk jaga hati..

okeppp..nty kat formspring syimah tny mcm2..haha..abes la..

Hanis Sofiah said... BALAS

criz: sesungguhnya aku di takdirkan utk tidak berada di sana..huhu..lau ikut hati nak jgk merasa jd sbhagian dr student FK..dpt gak aku cuci mate tiap2 hari..hahaha:]

syima: wuaa..thanx sgtt atas nasihat n teguran tuh..atleast terbukak siket minda hanis nih..mane ade orang study nak ngaku study kn?selalunya dorang just nk jage hati orang yang malas study macam hanis nih..huhu..ok, saya akan mule sekarang..:]

faiz ck said... BALAS

all the best

Hanis Sofiah said... BALAS

thanx faiz..:]